قاچاق سوخت از پدیده های دوران دولت احمدی نژاد ،پس از سهمیه بندی و دوقیمتی کردن نرخ سوخت است که با کاهش روز افزون ارزش پول ایران در مقابل ارز کشورهای همجوار ، قاچاق سوخت نیز توجیه درآمدزایی خوبی برای عده ای که در کنار دریا هستند به عنوان یک محل درآمد داشته و دارد. از سویی آنان که به رانت سوخت دسترسی دارند، از بیکاری ساحل نشینان سوء استفاده کرده از عوامل محلی برای حمل قاچاق سوخت خود استفاده می کنند. از طرفی مبارزه با قاچاق سوخت نیز زخم و صدمات جبران ناپذیری بر جامعه ساحلی گذاشته است که به همدلی های صدمه جبران ناپذیری زده است، همه این مسایل در گفتگوی ما با معاونت اجتماعی مرزبانی استان مطرح شده است .
سید مرتضی اولادعلی معاون اجتماعی مرزبانی استان هرمزگان به ندای هرمزگان گفت: تعداد شهدای مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان از آغاز تاسیس مرزبانی در سال1388، بیست و هفت شهید مرزبانی بوده که ۸ نفر از شهدا در دو سال گذشته به فیض عظیم شهادت نائل آمده اند. وی در خصوص آماری از قاچاقچیان یا کشته شدگان در این راه گفت، به طور دقیق آماری در اختیار نیست و چه بسا کسانی هم هستند که در اثر دریا زدگی و گرما و یا حوادث مختلف دریایی کشته میشوند و مربوط به درگیری های بین مرزبانان و قاچاقچیان نیست. البته حدس زده می شود تعداد این تلفات و کشته ها در اثر حوادث مختلف یا درگیری ها، اگر بیشتر از تعداد شهدا نباشد ،کمتر هم نیست .
وی افزود : ۲۸ نفر از مرزبانان غیور استان هرمزگان در درگیریهای مبارزه با قاچاق، جانباز و مجروح شدند که طی ۲ سال گذشته این روند رو به افزایش است، به گونه ای که در درگیری هایی که بین قاچاقچیان و مرزبانان به وقوع پیوسته از تعداد کل جانبازان مرزبانی استان، ۸ نفر با درصد جانبازی بالا، شامل قطع عضو و از دست دادن بینایی، سرانجام موجب بازنشستگی زودهنگام آنها شده است .
اولادعلی در ادامه علاوه بر موارد فوق به خسارت ها و آسیب های قاچاقچیان به تجهیزات نظامی و شناورهای مرزبانی اشاره کرد و گفت: متاسفانه قاچاقچیان برای فرار از چنگال قانون و در مواجهه با مرزبانان بعضا اقدام به پرتاب راکت های آتش زا، سنگ، چوب و شیشه و اشیای برنده به سمت شناورهای مرزبانان می کنند که در مجموع در دو سال گذشته بالغ بر ۲ میلیارد تومان خسارت به اموال سازمانی و شناوری و خودروهایی که از بیت المال است، وارد شده است .
با توجه به موارد فوق، شاید بتوان برخی از این خسارات را جبران کرد، اما جوانانی که در لباس مرزبان یا قاچاقچی در این راه شهید و کشته شده اند، برای خانواده های داغ دیده شان هیچ جایگزینی ندارد .
وی افزود: در صورت همت مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و همچنین اهتمام به این موضوع توسط نمایندگان استان در شورای عالی کشور، می توان از این سرمایه های انسانی صیانت کرد .
معاون اجتماعی مرزبانی استان هرمزگان در پاسخ به این سئوال خبرنگار ما که پرسید بنا به ادعای احدی از اهالی کلاهی که اخیرا در اثر سنگ پرانی نیروهای دریابانی در حین رانندگی صدمه دیده ودر بیمارستان بستری است.گفت: چنین ادعایی کذب و صحنه سازی است .
اخیرا شخصی ادعا کرده است که در اثر سنگ پرانی در مسیر تردد ماشین های قاچاق سوخت، راننده وانت نیسان با مشخصات معلوم زخمی و توسط افراد محلی به بیمارستان میناب منتقل شده است،که از سوی دریابانی تکذیب شد .
قاچاق سوخت میناب ۶برابر بودجه عمرانی یکسال استان
به نقل از منابع آگاه ، روزانه فقط از شهرستان میناب ۳ میلیون لیتر سوخت قاچاق میشود، که از لحاظ ارزش گذاری این سوخت با سوبسید ۳۰۰ تومان دولت ، در آن سو کمی دورتر با توجه به کم ارزش بودن پول ما، هفت هزار تومان به فروش میرسد. این رقم معادل ماهیانه ۱۸ میلیارد تومان و سالانه ۶ هزار میلیارد تومان قاچاق سوخت ، سالانه در شهرستان میناب معامله می شود که حدود ۶ برابر بودجه عمرانی استان در سالجاری است .
این مسئله تبعاتی دارد که میتواند ضربه مهلکی بر روابط اجتماعی وارد سازد. اولا قانون گریزی و ثانیا قرار گرفتن مرزبانان و مرزنشین در مقابل هم که در نهایت چیزی جز نابودی سرمایه های انسانی کشور و بی اعتمادی از یکدیگر در بر ندارد .
پای درد دل مرزنشینان هم که می نشینیم بیشترین انگیزه خود را فقدان شغل و نداشتن درآمد حداقلی قلمداد می کنند. آنها خواستار سهمیهبندی قانونی سوخت و افزایش سرانه ته لنجی مانند دیگر مناطق مشابه، همچنین افزایش و فعال شدن واقعی بازارچههای مرزی هستند .
زیرا این عمل هم به نفع مردم منطقه و هم قانون است و یقین مرزبانان نیز از آن استقبال می کنند .
لازم است برای جلوگیری از ریختن بیشتر خون جوانان این مرز و بوم ، ضمن توجه به اشتغال زایی آنها ، در قوانین مرزنشینی نیز تجدید نظر شود. در صورت عدم توجه به این خواسته های مرزنشینان ساحلی، درگیری ها، شهادت و کشته شدن جوانان همچنان ادامه خواهد داشت.ساکنان بندرکلاهی ،تیاب، کرگان، گهردو... به جای بهره مندی از این ظرفیتهای دریایی، همه ساله شاهد پرپر شدن جوانان خود هستند که برای تامین معاش خود دل به دریا و عواقب کشنده آن میزنند .
مرزنشینانی که وارد این تجارت سخت می شوند با علم به این موضوع که ممکن است راه بدون بازگشتی داشته باشند ،قدم به میدان بدست آوردن لقمه نانی می گذارند، مانند کولبران غرب کشور، زیرا تنها راه تامین معیشت خانواده شان را در گرو سفر بی برگشت می بینند .
مرزبانان هم مامور المعذور تابع قانون و اجرای بی کم و کاست آن هستند،پس می شود آنچه که این مسئول خود با دادن آمار، دل محزون از رخ دادنهای آن است .
گفتنی است :امسال مجموع بودجه عمرانی استان در بخش های مختلف ۱۰ هزار و ۶۰ میلیارد ریال بوده است .