ساحل عطایی ـ ندای هرمزگان :
به گزارش ندای هرمزگان، این موضوع اگرچه مختص هرمزگان و حتی کشور ایران نبوده اما به گفته کارشناسان درچند دهه اخیر در برخی ازکشورها ، اقتصاد روستایی رو به رکود گذاشته که خود دور باطلی ازتنزل اقتصادی و افت برنامه های اجتماعی – اقتصادی را سبب شده است .
این امر خود جوامع روستایی را برای دوام و ادامه حیات به درآمدهای دیگری وابسته نموده است. این در حالی است که در کشورهای صنعتی و پیشرفته ، کشاورزی ، دیگر بعنوان محور اصلی اقتصاد روستا محسوب نمی شود، و از قابلیت های گردشگری برای بهبود وضع اقتصادی استفاده می کنند .
استفاده از این ظرفیت در استان هرمزگان اگرچه در برخی مناطق به صورت جست و گریخته وجود دارد اما هنوز به نقطه مطلوب نرسیده و نیازمند فرهنگ سازی و همچنین ایجاد زیرساخت است .
بسیاری معتقدند که هرمزگان می تواند با تکیه بر این اقتصاد در کنار کشاورزی و دامپروری به تداوم رونق روستایی کمک و از مهاجرت به شهرها جلوگیری و بعضا مهاجرت معکوس رقم بزند .
تلاش برای تحقق این مهم نیز در دستور کار است و تاکنون روستاهایی به عنوان هدف گردشگری معرفی شده اند که نمونه های آن در استان هرمزگان فراوان است. در حال حاضر وجود چنین روستاهایی در شهرستان های لنگه و قشم به دلیل توجه به آن تا حدودی رونق نسبی دارد .
از سوی دیگر این قابلیت ها در شهرستان های بستک،خمیر، بشاگرد وحتی بندرعباس نیز هست که پیش تر دست اندرکاران استانی بر رونق گردشگری آن تاکید کرده بودند .
ماه گذشته نیز امیر حبیبی مدیر کل امور روستایی هرمزگان در بازدید از شهرستان بندرلنگه و روستای مقام به ظرفیت های این روستا اشاره و گفته بود که «مُقام» میتواند قطب بوم گردی جنوب کشور شود .
وی با بیان اینکه هر جا مردم همراه بوده و مشارکت کرده اند، روستا به پیشرفت و آبادانی رسیده است، اظهار داشت: امروز طرح بوم گردی بندر مقام که توسط دهیاری تهیه شده مورد بررسی قرار گرفت و جوانب کار برای تخصیص تسهیلات و تامین زیر ساخت ها در نظر گرفته شد .
وی ادامه داد: پروژه های گردشگری خوبی در روستای بندر مقام در حال اجرا و احداث می باشد که شامل یک رستوران، یک اقامتگاه بوم گردی و یک هتل با سرمایه گذاری بخش خصوصی می باشد .
وی گفت: جزیره شیدور به عنوان یکی از مقاصد نسبتا پرتردد گردشگری در منطقه نیز مورد بازدید میدانی قرار گرفت و طرح گردشگری برای این جزیره توسط دهیاری با تاکید و لحاظ کردن رعایت شئونات اسلامی مقرر به تهیه گردیده است .
حبیبی تصریح کرد: سواحل مکسر، گردنه مقام، موزه آب، قلعه شیخ علی حمادی، جاده ساحلی مقام به بندر آفتاب، چشمه آب گرم، درختان قدیمی انجیر معابد، چشمه باغویه و چشمه دوبرکه از دیگر جاذبه های روستای بندر مقام است که مجموعه ای بزرگ از جاذبه های طبیعی و تاریخی را تشکیل میدهد .
وی خاطر نشان کرد: موقعیت جغرافیایی و قرارگیری بندر مقام در مسیر بندر آفتاب که یکی از مسیرهای پرتردد برای مسافرت به جزیره کیش است نیز میتواند به رونق گردشگری منطقه کمک نماید .
در این ارتباط حدود سه سال پیش نیز چنین برنامه هایی از سوی معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مطرح شد و به گفته وی ۱۲ روستا و همچنین یک شهر در استان هرمزگان به عنوان هدف گردشگری معرفی شده که تعدادی از این مقصدها مثل بندر کنگ در حال ثبت جهانی در یونسکو می باشد و یکی از مهم ترین مناطق گردشگری در هرمزگان که بسیار مورد توجه بوم گردان قرار گرفته است .
بناوند با بیان اینکه برگزاری برنامه های ملی، ساخت صنایع دستی و غذاهای محلی در خانه های روستایی یکی از جاذبه های دیدنی خانه های بوم گردی است، افزود: جاذبه های تاریخی بندرکنگ در مشهور ترین کتاب گردشگری مختص توریست های خارجی با نویسندگی کاریلت جان برنارد اهل کشور فرانسه به چاپ رسیده است .
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان نیز اخیرا در سفر به بشاگرد گفته این استان درحال حاضر دارای ۱۰ روستای هدف گردشگری است که برای پسا کرونا آماده میشوند .
به گفته برومند، شیوع کرونا موجب کُندی و یا توقف برخی برنامه ها در حوزه گردشگری شده اما شیوع این بیماری نباید تبدیل به عاملی بازدارنده در راستای تحقق اهداف شود .
وی اضافه کرد:مسایل و کمبودهای مالی هم وجود دارد اما بسیاری از اقدامها نیاز چندانی به این منابع نداشته و با بهرهگیری از ظرفیت دیگر قابلیت اجرایی دارند ،در همین راستا برنامه توسعه گردشگری روستایی که از برنامههای مهم این اداره کل در سال جاری محسوب میشود ادامه مییابد .
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تاکید کرد: شاید لازم نباشد برای معرفی یک روستای هدف گردشگری و جذب گردشگر برای آن میلیون ها هزینه کرد، بلکه با بکارگیری شبکههای اجتماعی و فعالان این شبکهها و رسانه ها می توان این کار را انجام داد .
برومند گفت: از طرف دیگر ممکن است برخی روستاها نیاز به بهسازی مسیر دسترسی داشته باشند که این اداره کل در حد توان تلاش میکند با استفاده از منابع خود این نیاز را برطرف سازد .
موضوع گردشگری هرمزگان و هدف گذاری روستاها برای گردشگران همچنان مورد توجه است و دو مجموعه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان و امور روستایی استانداری در خصوص برنامه ریزی برای توسعه روستاهای هدف گردشگری برنامه هایی را در دستور کار قرار داده اند تا این موضوع به سرانجام برسد .
رضا برومند در نشستی که به این منظور برگزار شد، با اشاره به اینکه آموزش تاثیر به سزایی در توسعه گردشگری دارد، افزود: «برگزاری دوره های آموزشی برای دهیاران روستاهای هدف گردشگری یکی از برنامه های این اداره کل و امور روستایی استانداری است .»
او با بیان اینکه 30 روستا دارای جاذبه های کمتر شناخته شده هدف گذاری می شوند، افزود: «در این روستاها زیر ساخت های گردشگری، اقامتگاه های بومگردی و خانه صنایع دستی با همکاری امور روستایی استانداری ایجاد می شود .»
برومند تاکید کرد: «همچنین مقرر شد به صورت ماهانه نشست تخصصی با موضوع توسعه گردشگری روستایی با دهیاران روستاها برگزار شود .»